Sinds 2018 passeerden al minstens elf wolven in Vlaanderen
22/07/2020Tweede grootste aantal kleiduifschutters maar geen erkende schietstand in Limburg
06/08/2020“Biolandbouw moet een vak worden”
Jonge landbouwers die op dit moment afstuderen hebben geen specifieke vakken gekregen rond bio-landbouw. Vlaams Parlementslid voor Open Vld Steven Coenegrachts pleit voor een apart vak in het secundair onderwijs en een specifieke afstudeerrichting in het hoger onderwijs. “Zowel consumenten, veilingen als de verwerkende industrie vragen steeds meer naar bio-producten. We moeten ervoor zorgen dat onze jonge boeren tijdens hun opleiding veel meer inzicht krijgen in het verduurzamen van onze landbouw. Daar kunnen vakken zoals bio en agro-ecologie een belangrijke rol in betekenen.”
Niet alleen de consumenten en verwerkende industrie vinden gemakkelijker de weg naar bio-producten, ook jonge startende landbouwers trachten meer en meer bio-landbouw te integreren in hun bedrijfsprocessen. Er bestaan dan wel lespakketten voor in het secundair onderwijs, een specifieke opleiding hebben onze landbouwers hier niet voor gehad. “Het draagvlak voor bio-landbouw wordt steeds groter waardoor men nood heeft aan goed opgeleide bio-landbouwers. Ook Alexander Claeys, voorzitter van Bioforum wees terecht op de nood aan geschoolde bio-boeren. Ik pleit bij de minister van Onderwijs voor een apart vak in het secundair onderwijs en een specialisatie als afstudeerrichting in het hoger onderwijs”.
Uit het antwoord van minister Weyts blijkt dat scholen zich via het project InnoVET kunnen inschrijven voor specifieke steun aan praktijkgerichte, innovatie opleidingen. Daarnaast zijn er vanuit het Departement Landbouw en Visserij subsidies voorzien voor land- en tuinbouwscholen die willen starten met biologische productie. Coenegrachts roept landbouwscholen dan ook op om hierop in te tekenen. “Een hoger aanbod aan vakken zoals bio- en agro-ecologie, zullen bovendien bijdragen aan een algemene verduurzaming van de landbouw. Dat de vraag naar bio-producten groter is dan het aanbod, maakt biologische landbouw ook nog eens economisch interessant. Het zorgt voor een toegevoegde waarde en helpt de leefbaarheid van de land- en tuinbouwbedrijven te verzekeren” aldus Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts.