Veiligheid: vooruitgang mogelijk maken door internationale samenwerking
22/05/2019KMI erkent zonneschijn als ‘uitzonderlijk’
18/11/2019Meer bomen buiten het bos
Agroforestry, waarbij landbouwers het planten van -, en het beheer van bomen combineren met hun landbouw of veeteelt, komt in Vlaanderen moeizaam van de grond. Open VLD’er en Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts vraagt minister Crevits naar de evaluatie van de ontwikkeling van agroforestry in Vlaanderen. “Agroforestryprojecten bieden een meerwaarde in de verduurzaming van de landbouw. Daarom is er nood aan een ambitieus, volwaardig beleid dat de toepassing van agroforestry in de Vlaamse landbouw moet ontwikkelen” stelt Coenegrachts.
Agroforestry of boslandbouwsystemen, komt in Vlaanderen moeizaam van de grond. Agroforestry bestaat in verschillende vormen. Ze hebben gemeen dat ze landbouwgewassen of veehouderij combineren met de productie van houtige gewassen op hetzelfde perceel.
In 2013 hadden vijf landbouwers zich ingeschreven voor de subsidie voor de opstart van een boslandbouwsysteem voor een totale oppervlakte van 7,6 ha. In 2014 waren er dat negen. Het was op basis van die moeizame evolutie dat er perspectief kwam om een vooropgesteld areaal van 150 bijkomende hectare agroforestry tijdens deze periode van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2014-2020 te kunnen realiseren.
Het goede nieuws is dat het vooropgestelde objectief van 150 hectare inmiddels zou gehaald moeten zijn, ten minste als alle inschrijvingen voor aanplantsubsidie voor boslandbouwsystemen 2018 tijdens het afgelopen plantseizoen effectief aangeplant werden. Het aantal landbouwers dat zich heeft ingeschreven ging de afgelopen vier jaar in stijgende lijn van 10 in 2015, over 13 in 2016 en 16 in 2017 tot 20 vorig jaar. In 2019 en 2020 kunnen het aantal inschrijvers en zo ook het areaal enkel toenemen.
Helaas blijft dit resultaat bescheiden en een druppel op een hete plaat. Nochtans bieden agroforestryprojecten een meerwaarde in de verduurzaming van de landbouw. In het verleden stelden zich een aantal problemen die de boeren hebben afgeschrikt. Zo bleek het niet evident om de aangeplante bomen nadien te kappen. Inmiddels is die rechtsonzekerheid weggenomen.
Agroforestry blijft bovendien een inhoudelijk leerproces. Daarover vond op 23 oktober jl. de studiedag Agroforestry in Vlaanderen: Kennis en tools na vijf jaar onderzoek en praktijkwerking plaats. Het teeltsysteem heeft door de werking van het Consortium Agroforestry Vlaanderen stappen vooruit gezet op vlak van onderzoek, kennisdeling en lerende netwerken.
“Met de start van deze nieuwe legislatuur, de vorderingen op het vlak van boslandbouwsystemen, de blijvende uitdaging voor onze landbouw om te verduurzamen en een nakend nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, lijkt het moment gekomen om op Vlaams niveau te kiezen voor een duidelijk beleid inzake agroforestry” besluit Open Vld’er Steven Coenegrachts.