Vlaanderen voorziet geld voor stabilisering Riemstse mergelgroeven
01/05/2020Open brief: de vraag naar een meer kindvriendelijke exit-strategie.
12/05/2020Parlementslid Coenegrachts ijvert voor steun aan aardappelsector, minister Crevits geeft groen licht
De coronacrisis, die een wereldwijde sluiting van de horecasector oplegde, zet als gevolg daarvan ook onze aardappelsector volledig op zijn kop. Zo is de export van aardappelproducten quasi stilgevallen. “Zelfs als we elke dag frieten, kroketten of aardappelpuree zouden eten, krijgen we deze aardappelberg niet zelf weggewerkt”, zegt Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld). “Daarom pleit ik voor een breed actieplan rond steun aan de aardappelsector. Ik ben dan ook blij dat minister Crevits vandaag aangeeft onze landbouwers op korte termijn te willen ondersteunen.”
De Vlaamse aardappelsector is door de jaren heen geëvolueerd tot belangrijkste exporteur van afgewerkte aardappelproducten wereldwijd. Van ongeveer 4,5 miljoen ton aardappelen op jaarbasis wordt 97% tot frieten en chips verwerkt. Daarvan wordt 80% vervolgens geëxporteerd naar het buitenland. Dat is onder meer te danken aan het ideale teeltgebied in Vlaanderen: een gunstig klimaat, een vruchtbare bodem en ultramoderne systemen voor productie en verkoop. De coronacrisis, die een wereldwijde sluiting van de horeca oplegde, zet die aardappelsector nu volledig op zijn kop. De export van aardappelproducten is zo goed als stilgevallen.
Volgens de schatting van Belgapom, de erkende beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel, ligt er alleen al in België een overschot van bijna 900.000 ton aan aardappelen. “Zelfs door elke dag frieten, kroketten of aardappelpuree te eten, krijgen we die aardappelberg niet weggewerkt”, aldus Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts.
Brancheorganisatie Belpatato ondernam reeds verschillende acties om de omvang en impact van dit probleem in beeld te brengen voor de verschillende overheden. “Hoewel er nu wekelijks 25 ton verse lokale aardappelen aan de voedselbanken geleverd kan worden, is er dringend nood aan een breed actieplan rond steun aan de aardappelsector”, stelt Coenegrachts. In Nederland bijvoorbeeld kondigde men reeds een compensatieregeling van 50 miljoen euro aan ter ondersteuning van hun frietaardappelsector.
Parlementslid Coenegrachts besluit: “Ik riep minister Crevits vandaag in de plenaire vergadering op om een globaal plan uit te werken om de aardappelsector te ondersteunen. Levering aan voedselbanken, financiële tussenkomst voor opslag en verwerking tot dierenvoeding en biomassa kunnen hier zeker een onderdeel van zijn. We moeten er gewoon absoluut voor zorgen dat onze aardappelsector – verantwoordelijk voor de export van onze Belgische trots: de friet – niet kapseist. Ook de landbouwondernemers verdienen namelijk onze steun. Ik ben dan ook verheugd dat de minister in haar antwoord duidelijk maakt hen op korte termijn te willen ondersteunen.”