Evaluatie van de brede weersverzekering: Een noodzakelijke stap voor boeren in Vlaanderen
25/06/2021Coenegrachts: “Inzetten op duurzaamheid en een degelijk inkomen voor onze boeren bij de Vlaamse vertaling van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid”
01/07/2021Een geïntegreerd ventilatiebeleid: Een noodzaak voor onze toekomst
Vandaag is er in het Vlaams Parlement een belangrijke stap gezet richting een beter ventilatiebeleid voor publieke en publiek toegankelijke gebouwen. De plenaire vergadering heeft een resolutie goedgekeurd die in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht werd ingediend. Deze resolutie benadrukt het cruciale belang van goede ventilatie. We moeten onze binnenluchtkwaliteit verbeteren, zowel op korte als op lange termijn. Een betere ventilatie is essentieel in de strijd tegen corona en heeft bovendien positieve effecten op onze volksgezondheid, ons welzijn én onze economie. Een goed ventilatiebeleid zorgt letterlijk voor zuurstof.
Ventilatie biedt enorme voordelen. Het heeft niet alleen een gunstig effect op de verspreiding van het coronavirus, maar een slechte binnenlucht kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Veel mensen herkennen het gevoel van sufheid of hoofdpijn, wat vaak resulteert in een lagere productiviteit. Onderzoek toont zelfs aan dat de leerprestaties van jongeren met maar liefst 15 procent verbeteren wanneer de ventilatie in klaslokalen wordt verdubbeld. Op dit moment is slechts 16 procent van de scholen goed geventileerd, en ook de luchtkwaliteit in woonzorgcentra laat te wensen over.
Na de hoorzittingen in het Vlaams Parlement, waar we verschillende experts, waaronder de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), gebouwenbeheerders en Ventibel (de Belgische ventilatiesectorfederatie), hebben gehoord, hebben we besloten samen te werken aan een gezamenlijke tekst. Deze tekst bevat concrete engagementen voor een effectief ventilatiebeleid en werd vandaag definitief goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.
Met deze resolutie willen we dat de Vlaamse overheid alle (semi-)publieke infrastructuur—zoals scholen, culturele instellingen en sportvoorzieningen—ondersteunt bij hun investeringen in ventilatiesystemen. De overheid investeert jaarlijks honderden miljoenen euro’s in deze sectoren en biedt tal van subsidies en tegemoetkomingen aan ondernemers. Het is daarom cruciaal dat elke investering ook ventilatieproof is. We zullen ook een database aanleggen met informatie over de ventilatiesystemen van alle publieke gebouwen, zodat de inspectie de luchtkwaliteit eenvoudiger kan evalueren. Waar mechanische ventilatie op korte termijn niet mogelijk is, willen we dat de promotie en aankoop van CO2-meters en mobiele luchtreinigers wordt gestimuleerd.
Ik ben van mening dat het van groot belang is dat we ook het gebruik van CO2-meters bevorderen. Het heeft echter weinig zin dat scholen deze apparaten aanschaffen zonder duidelijke protocollen voor wat te doen wanneer de limieten worden overschreden. Op dit moment zijn er amper CO2-meters in omloop, simpelweg omdat veel mensen niet weten hoe te reageren als het cijfer in het rood staat. Moet je dan alle ramen openzetten? De klas naar de speelplaats sturen? De les stopzetten? Deze resolutie roept de Vlaamse Regering op om de noodzakelijke protocollen uit te werken.
Deze tekst is mede ondertekend door Caroline Gennez (Vooruit), Andries Gryffroy (N-VA), Tinne Rombouts (CD&V) en Jeremie Vaneeckhout (Groen) en is een belangrijke stap vooruit in onze gezamenlijke inspanning voor betere ventilatie en een gezondere toekomst.
Dit blogbericht is gebaseerd op een resolutie die goedgekeurd werd door de plenaire vergadering. https://www.openvld.be/het-vlaams-parlement-kiest-over-partijgrenzen-heen-voor-betere-binnenlucht-door-ventilatie