Limburgse landbouwers zaaien de meeste bloemen
21/10/2020Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts pleit voor beleid rond boslandbouw
26/10/2020Limburgse Boeren Verleiden Insecten met 190 Hectare Extra Bloemenstroken
Dit jaar hebben Limburgse boeren een belangrijke stap gezet in de strijd voor biodiversiteit door maar liefst 190 hectare aan bloemenstroken aan te leggen. Dit is het grootste aantal in heel Vlaanderen en het resultaat van hun beheersovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij.
Door het zaaien van bloemenstroken nabij bomenrijen en onverharde wegen ontvangen deze boeren een vergoeding. Maar dit initiatief is meer dan alleen financieel voordelig. De bloemen bieden waardevolle voedselbronnen voor insecten zoals hommels, bijen en vlinders. Deze insecten zijn cruciaal voor de bestuiving van onze landbouwgewassen, wat hen van onschatbare waarde maakt voor de landbouwsector.
Een Kleurrijk Landschap
Naast de ecologische voordelen verandert het aanleggen van bloemenstroken het uitzicht van ons platteland. Ik ben blij dat ik deze cijfers heb kunnen opvragen bij minister van Natuur en Leefmilieu, Zuhal Demir (N-VA). De bloemenstroken hebben niet alleen voordelen voor onze landbouwers en insecten, maar ook voor de toeristen die ons mooie Limburg bezoeken. Ons fietsroutenetwerk loopt door tal van landbouwgebieden, en deze kleurrijke bloemen maken het landschap aantrekkelijker.
Bovendien zijn deze bloemenstroken ook een zegen voor akkervogels zoals de veldleeuwerik en de gele kwikstaart, die allemaal profiteren van de toename van bloemen en biodiversiteit. Het is fantastisch om te zien dat in Vlaanderen dit jaar meer dan 1.600 beheersovereenkomsten zijn gesloten, wat resulteert in bijna 500 hectare aan bloemenstroken. Van deze 500 hectare ligt maar liefst 190 hectare in Limburg!
Een Belangrijke Stap voor Duurzame Landbouw
Dit project vormt een belangrijke stap in het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken en het beschermen van onze biodiversiteit. Het toont aan dat samenwerking tussen boeren, overheden en natuurorganisaties essentieel is voor een gezonde toekomst voor zowel onze landbouwsector als onze natuurlijke omgeving.
Laten we blijven inzetten op initiatieven die de biodiversiteit bevorderen en onze mooie Limburg nog aantrekkelijker maken voor zowel inwoners als bezoekers!
Dit blogbericht is gebaseerd op een artikel dat verscheen in Het Belang van Limburg: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/21/limburgse-boeren-verleiden-insecten-met-190-ha-extra-bloemenstr/