Een duurzame toekomst voor zonnepanelen in Vlaanderen
27/07/2022Opinie: voedingssector moet met gerichte maatregelen gesteund worden in deze energiecrisis
13/10/2022Vertraging bij het Vlaamse Rampenfonds: een oproep tot versnelling
Het is zorgwekkend te vernemen dat het Vlaamse Rampenfonds tot nu toe slechts 15 procent van de schadedossiers voor de droogte van 2020 heeft afgehandeld. Dit blijkt uit een antwoord dat ik, Steven Coenegrachts (Open Vld), heb ontvangen van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Twee jaar na de erkenning van deze droogte als ramp, blijven veel boeren met onvervulde schadeclaims zitten.
De Impact op Boeren
De gevolgen zijn verwoestend. Boeren hebben nog niet de compensatie ontvangen voor de droogte van 2020, terwijl ze opnieuw worden geconfronteerd met de effecten van een nieuwe droge zomer. De afhandeling van dossiers moet sneller plaatsvinden en de uitbetalingen moeten zonder verdere vertraging worden gedaan. Het is cruciaal dat er voor het einde van dit jaar beslissingen worden genomen over de droogte van deze zomer. We moeten ook duidelijkheid krijgen over de rol van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in dit proces.
Onvoldoende Behandeling van Dossiers
Uit de cijfers blijkt dat van de 1.252 dossiers die zijn ingediend na de droogte van 2020, slechts 192 volledig zijn afgehandeld. Dit betekent dat slechts 15 procent van de getroffen boeren hun schadevergoeding heeft ontvangen. En schokkend genoeg is er bij één op de vier dossiers (318 in totaal) na twee jaar nog geen enkele actie ondernomen.
Ook Hilde Vautmans, Europees Parlementslid en lid van de Europese landbouwcommissie, heeft haar onvrede geuit over deze situatie. De verhalen van boeren die in tranen hun verhaal vertellen over het uitblijven van compensatie, zijn hartverscheurend. Het is duidelijk dat er op zowel federaal als Vlaams niveau aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in de organisatie en afhandeling van deze dossiers.
Situatie in Limburg en Overige Provincies
Limburg is bijzonder zwaar getroffen door zowel de droogte van 2020 als de hevige regenval van 2021. Van de 1.252 dossiers voor de droogte zijn er maar liefst 375 uit Limburg ingediend, terwijl voor de regenval van 2021 161 van de 332 dossiers ook Limburgs zijn. Samen komen we op 536 dossiers uit deze provincie. In West-Vlaanderen zijn er 431 dossiers ingediend voor de droogte, terwijl deze provincie gespaard is gebleven van de regenval. De verdeling in Oost-Vlaanderen en Antwerpen laat een totaal van 200 en 102 dossiers zien, respectievelijk.
Onderbemanning en Organisatie
Een andere zorg is de onderbemanning van het Vlaamse Rampenfonds. Met slechts 11 personeelsleden en meerdere openstaande vacatures is er onvoldoende capaciteit om de dossiers tijdig en efficiënt te verwerken. De recente aanwervingen zijn te laat gekomen, en dit belemmert een snelle afhandeling van de schadeclaims.
De Noodzaak van Verbetering
Het is cruciaal dat de Vlaamse overheid nu actie onderneemt. De huidige regeling vereist dat boeren een kwart van hun areaal verzekeren via een brede weersverzekering, en voor niet-verzekerde schade kunnen ze tot 2024 bij Vlaanderen aankloppen. Maar met het afnemen van de vergoedingen en de ongelijke dekking van schade, zoals zonnebrandschade die niet is opgenomen, is er urgentie voor een evaluatie van de bestaande regeling. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren om boeren de nodige ondersteuning te bieden in deze moeilijke tijden.
In deze uitdagende tijden moeten we de stemmen van onze boeren serieus nemen en hen de ondersteuning bieden die ze verdienen. De tijd om te handelen is nu!
Dit blogbericht is gebaseerd op een artikel dat verscheen in Het Belang van Limburg: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20221010_96416034