ruimtelijke ordening
21/04/2020leefmilieu & natuur
21/04/2020gelijke kansen
Iedereen heeft recht op maatschappelijke aanvaarding.
In onze diverse samenleving heeft iedereen recht op maatschappelijke aanvaarding. Je wordt verliefd op wie je wil, leeft samen met wie en hoe je wil en je mag je unieke zelf zijn. Wij vinden diversiteit een troef. Omdat elke mens gelijkwaardig is, strijden we tegen iedere vorm van discriminatie of uitsluiting. Tegelijk definiëren we de fundamentele waarden waarop onze samenleving stoelt, zoals de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Ons land is een gidsland op het vlak van seksuele oriëntatie en genderidentiteit en de expressie ervan. Daarin spelen we ook internationaal een voortrekkersrol. In een volwaardig gelijke kansenbeleid hebben we ook oog voor de groeiende groep singles en discriminatie op de werkvloer.
MAN, VROUW, X, Q: IEDEREEN IS GELIJKWAARDIG.
In onze diverse samenleving heeft iedereen recht op maatschappelijke aanvaarding. Je wordt verliefd op wie je wil, leeft samen met wie en hoe je wil en je mag je unieke zelf zijn. Naast het bewaken van de grondwettelijk gewaarborgde gelijkheid en non-discriminatie op basis van gender, geaardheid, zogenaamd ras, handicap, geloof, leeftijd… hechten we belang aan gelijke (start-)kansen en toegankelijkheid.
DE EEUW VAN DE VROUW
Voor ons zijn vrouwen en mannen volstrekt gelijkwaardig. Nog steeds worden vrouwen gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, verrichten ze de meeste gezinstaken, lopen ze een hoger armoederisico en zijn vaker slachtoffer van seksueel en intrafamiliaal geweld. We gaan voor radicale kansengelijkheid voor vrouwen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en als ouder.
De 21ste eeuw moet de eeuw van de gelijkberechtigde vrouw worden. We streven naar evenredige participatie en vertegenwoordiging in alle maatschappelijke en politieke geledingen en treden streng op tegen seksueel en partnergeweld, onderdrukking, genitale verminking of gedwongen huwelijken.
We zorgen voor een degelijk onthaal van slachtoffers van partnergeweld door de uitbouw van een ‘Family Justice Center’ in elke provincie. We dragen deze waarden ook internationaal uit. We beklemtonen in het bijzonder de nood aan onderwijs voor vrouwen en promoten seksuele en reproductieve rechten in het kader van ‘She Decides-campagne’, met het oog op hun emancipatie.
JE BENT WIE JE BENT
Ons land is een gidsland op het vlak van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en de expressie ervan. We spelen een internationale voortrekkersrol in het aankaarten van homo- en transfobie in landen of regio’s waar homo- en transseksualiteit nog strafbaar is. We kaarten actief het thema LGBTIQ-rechten aan op internationale fora, naar aanleiding van de toekenning van steun voor ontwikkelingssamenwerking, in gesprekken met religieuze leiders, tijdens bilaterale en multilaterale contacten en in diplomatieke contacten.
In België word je verliefd op wie je wil en je voelt je hoe je wil. De overheid heeft de plicht om een genderneutraal beleid uit te bouwen, dat ook interseksuelen en questioning vat. In die optiek pleiten we voor de invoering van een zogenaamd ‘derde geslacht’ (M/V/X), maar waar mogelijk schrappen we de geslachtsverwijzing op officiële documenten. Iedereen heeft het recht, ook ten aanzien van de overheid, discreet te blijven over zijn of haar geaardheid. Seksuele oriëntatie mag voor de overheid niet relevant zijn. We stimuleren sensibilisering via verdere opbouw en verspreiding van wetenschappelijke kennis rond seksualiteitsbeleving en besteden hierbij eveneens aandacht aan aseksualiteit en de maatschappelijke positie van aseksuelen. Ten aanzien van LGBTIQ-personen kiezen we voor een nieuw interfederaal actieplan tegen discriminatie en geweld omwille van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of intersekse-conditie. Daarnaast vragen we een actualisering van het interfederaal plan betreffende de strijd tegen HIV en SOA’s, met bijzondere aandacht voor preventie, een nog betere toegankelijkheid van PreP en andere preventieve middelen en de ontwikkeling van een laagdrempelig hiv- en soatestbeleid.
We hebben speciale aandacht voor doelgroepen binnen de doelgroep. Zeer in het bijzonder willen we voorkomen dat ouderen opnieuw gedwongen worden in de kast te kruipen zodra ze naar een RVT-instelling gaan of dat LGBTIQ in de sportwereld het slachtoffer worden van homo- of transfobie. We versterken tevens de positie van mensen met een migratieachtergrond, asielzoekers en vluchtelingen in wiens gemeenschap holebi-, trans- en interseksualiteit omwille van religieuze of culturele redenen nog in de taboesfeer zitten.
Het onderwijs speelt een determinerende rol in de maatschappelijke aanvaarding en gelijkberechtiging van LGBTIQ. Dat moet al starten in het kleuteronderwijs. Ook de seksuele voorlichting moet correct, neutraal en met oog voor diverse vormen van seksuele oriëntatie en seksualiteitsbeleving worden gegeven. Ook mensen met een geestelijke of fysieke beperking hebben recht op seksualiteitsbeleving. Met het oog op hun seksuele gezondheid pleiten we voor de oprichting van een centrum dat deze mensen bijstaat om hen te ondersteunen in hun zoektocht naar seksualiteitsbeleving en affectie.